Pokud trpíte problémem křečových žil v Praze, tak byste měli vědět, jak vůbec vznikají. Klasická žíla je vybavena chlopněmi, které zajišťují, že krev poteče pouze jedním směrem (pustí krev pouze jedním směrem). Kdežto křečová žíla Praha propustí krev oběma směry. Tím vzniká přetlak a žíla se tak vychýlí ze své klasické dráhy. Při vychýlení se dostane blíže k povrchu pokožky a je tak více vidět. Tento problém postihuje většinou ženy, ale nikde není vyloučeno, že pánové mají nad křečovými žílami v Praze vyhráno.
Pokračovat ve čtení
Posted in Zdraví
Barik (Barrique) je dubový sud o obsahu asi 225 l, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu a pro uložení vína se mohou použít pouze třikrát. Víno ze dřeva sudu vyluhuje aromatické látky (vanilin, laktony, třísloviny a nezkvasitelné sacharidy). Délka ležení vína v barikovém sudu záleží na zkušenostech sklepmistra a požadavcích na konečné aroma a chuť vína. Pokud je tato doba příliš dlouhá, pak vonné a chuťové látky ze sudu překryjí odrůdový buket vína. Uložení vína v barikových sudech bývá deklarováno na etiketě, mj. k odlišení od laciných a někdy sporných metod, kdy se ke zrajícímu vínu pouze přidávají kousky dřeva nebo se přímo přisypává příslušný práškový aromatický preparát, čímž se dosáhne obdobného výsledku. Po dožití jako vinné sudy se v barikách někdy ještě nechávají zrát lihoviny jako např. rum, whisky ap. Při tom se vyluhují nejen zbylé aromatické látky dřeva, ale i ty, které dřevo pojalo ze skladovaného vína. U nás je největším distributorem firma Sudová vína velkoobchod.
Posted in Zdraví